Home Bolig Airbnb – 10 tips til lejere

Airbnb – 10 tips til lejere

2210
0
SHARE

Du har prøvet det før. Du har planlagt en rejse til en spændende by, og sommerfuglene flyver rundt i maven af spænding. Men så render du ind i et problem. Du mangler et sted at bo. Du kender ingen, der bor i byen, og det ene hotel efter det andet er alt for dyre. Men det er der heldigvis en løsning på.

Du vil ikke blive ruineret for betalingen til et bosted, når du rejser til destinationer som London, Berlin, Barcelona eller måske byer i Danmark som Århus, København eller Svendborg, hvis du vælger Airbnb.

Airbnb er en online platform, hvor folk kan leje eller udleje boliger. Det en billig løsning, hvor du kan leje en bolig eller et værelse kun for de dage, du behøver. Men der er nogle ting, du skal være særligt opmærksom på, når du beslutter dig for at benytte Airbnb eksempelvis i forbindelse med din charterferie til Mallorca, eller når du søger tilflugt fra Roskilde Festival, hvor du under ingen omstændigheder gider at bo i skidt og larm i en uge.

Denne artikel vil være en komplet guide, der informerer dig om, hvad du skal tage forbehold for, inden du med få klik skriver din digitale lejekontrakt under.

Hvad skal du vide, før du booker en bolig på Airbnb?

Politiken.dk har en række råd til booking hos Airbnb, hvor de med afsæt i virkelige hændelser og rapporter fra Københavns politi fortæller dig, hvordan du undgår at blive narret. Også på sitet Gizmodo.com er der tips til, hvad du skal holde nøje øje med, inden du booker en bolig eller et værelse på Airbnb.

Herunder får du en overskuelig guide over 10 ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med din online booking på Airbnb.

1. Hvem er udlejer?

Et af de første områder, hvor du skal se nøje efter er, hvem udlejer er. Det bedste er, at du kan møde udlejer face-to-face, inden du booker boligen, så du ved, det er en “rigtig” person, du skal låne boligen af. Det vil give dig en ro i maven.

Det er også vigtigt at tale med udlejer før, du booker en bolig, så I får det praktiske ordnet. Aftal, hvor I mødes, og hvordan du får nøgler. Og hvordan I gør, når boligen igen skal fraflyttes?

Hvis der ikke er mulighed for at mødes, så kan et opkald være et alternativ. Kan det ikke lade sig gøre, kan I skrive over Airbnb’s kommunikationsplatform. Men det anbefales, at du får en mere fysisk kontakt med vedkommende.

2. Vurdér lejers annonce

Når du sidder hjemme i sofaen og booker på nettet, vær da opmærksom på om annoncen fra udlejer virker oprigtig eller kunstig. Den måde, du kan se på det efter, er blandt andet ved at se, om den er skrevet på gebrokken dansk, eller om billederne er tydelige og verificerede.

Ifølge Airbnb skal billeder være verificerede i venstre hjørne på en annonce på Airbnb’s hjemmeside – så er der en garanti for, at boligen stemmer overens med billederne.

Du kan også undersøge, om udlejers adresse passer med ejeren af boligen. Det kan gøres på Boligejer.dk, hvor du kan se, hvem ejeren af lejemålet tilhører.

3. Hvad gør jeg, hvis jeg bliver bedt om at betale depositum?

Her skal du være særligt opmærksom på, at du ikke bliver snydt. Tjek om udlejeren har en udenlandsk konto. Det viser sig, at falske brugere ofte har en udenlandsk konto. Hvis du først har overført pengene til denne konto, bliver det vanskeligt at få dem retur. Det skyldes, at du hæfter ved overførsler, men ved brug af dankort er der en sikkerhed for dig.

4. Betal aldrig med kontanter

Når du skal lave din betaling for din bolig gennem Airbnb til for eksempel Miami, Dublin, Stockholm eller andre udenlandske destinationer, kan du føle dig sikker, hvis du handler gennem Airbnb. Airbnb anbefaler altså, at du skal vælge deres betalingssystem, fordi du så er beskyttet gennem deres servicevilkår, aflysnings- og refunderingspolitik og lignende.

Airbnb lader aldrig betalingen gå igennem til udlejer før et døgn efter, du er checket in.

Ifølge Airbnb bør du ikke betale uden om Airbnb, for det gør det vanskeligt at beskytte dig, og der er større risiko for, at du bliver narret. Hvis udlejer beder dig om at lave din betaling uden om Airbnb, så lader det til, at der er noget på færde, og udlejer er ude på noget ulovligt. Derfor anbefaler Airbnb, at du klikker på det lille flagikon, så Airbnb kan være opmærksomme på udlejeren.

5. Hvad siger tidligere lejere om udlejer?

En god ide til at skabe tryghed hos dig som lejer er at se nærmere på udlejeres historik. De fleste har anmeldelser, og det er noget, som du kan forholde dig til, og som er med til at forventningsafstemme din oplevelse. For hvis prisen er billig, så får du nok ikke en herskabsvilla som overnatningsmulighed. Men det er også fint, hvis du blot søger et billigt sted at overnatte. Så ved du det i hvert fald.

Anmeldersystemet på Airbnb laver en nøje informativ beskrivelse af boliger, som bedømmes ud for følgende 6 betingelser:

 1. Nøjagtighed
 2. Check-in
 3. Kommunikation mellem udlejer og lejer
 4. Renlighed af boligen
 5. Boligens beliggenhed
 6. Kvalitet af lejemålet

Alle anmeldelser er skrevet af tidligere gæster, som har boet det aktuelle sted. Det skaber stor troværdighed.

6. Tal med udlejer inden booking

For at kunne forventningsafstemme endnu bedre, bør du kommunikere med værten inden. Her kan du få opklaret spørgsmål, som du sidder inde med, så du føler dig mere rolig inden booking. Dog er det vigtigt at se udlejers annonce godt igennem for oplysninger først. Det bedste er ikke at spørge om noget, som allerede er oplyst, da det er spild af både din og udlejers tid.

7. Brug kun Airbnb som kommunikationsplatform

Ligesom med betalingen anbefales det, at du også holder kommunikationen til Airbnb’s platform, når du kommunikerer med udlejer. Så sikrer du, at både din bruger og konto er beskyttet.

8. Ryd op efter dig

Det kan godt være, at der er et rengøringsgebyr, som du skal betale, men derfor er det god stil at aflevere boligen nogenlunde, som da du kom. Tag sengetøjet af til værten, lav lidt let rengøring, ryd op, hvis du har brugt glas, service eller andet. Udlejer kan nemlig også give en anmeldelse af dig, og den vil du nok gerne have skal være god, så folk ønsker at have dig på besøg. Husk på, at det går begge veje. Airbnb vil belønne de gode gæster, hvis du også selv hjælper til med rengøring.

9. Din booking bliver aflyst

Kommer du i den uheldige situation, at din booking bliver aflyst, hvilket sker af og til, så må du tage det sure med det søde. Dette problem undgår du, når du for eksempel vælger hotelophold. Det sker dog kun i ganske få tilfælde med Airbnb.

Hvis du har betalt forud, skal du være opmærksom på, at der går noget tid, før du modtager pengene igen. Sørg da for at have nogle ekstra penge til en ny booking, hvis det skulle gå så galt.

10. Knald eller fald

Det er altid en chance, du tager, når du skal bo et sted, hvor du ikke kender udlejer eller måske ikke kender byen. Det kan være, du vælger Airbnb, hvis du rejser til Malta, Rom eller måske endda Los Angeles. Og det er langt hjemmefra.

Hvis du føler, at det er ubehageligt at bo det sted, du har booket, så vælg hellere at finde et andet bosted. Hellere få en god oplevelse ud af din tur. De fleste boliger gennem Airbnb giver gode oplevelser, så sandsynligheden for at kunne redde turen med en ny bolig er stor.

Du løber altid en risiko, når du skal rejse, også hvis du vælger andre overnatningsmuligheder. Men hvis du ikke prøver, så kommer du heller ikke ud og oplever noget, vel?

Hvis du gerne vil have endnu flere tips til brugen af Airbnb, så kan du også se disse to videoer…

Hvad er Airbnb?

Airbnb betegnes som “en online markedsplads for udlejning og booking af overnatningsmuligheder,” ifølge wikipedia. Der er mere end 2 millioner muligheder for at finde et sted at sove, når du rejser til en bestemt by og mangler et sted at overnatte.

Privatpersoner inviterer dig ind i deres lejlighed eller på et værelse, som skal udlejes til dig mod betaling til udlejer og Airbnb, naturligvis. Her er det udlejeren, som bestemmer prisen, og den er i de fleste tilfælde langt under hotelpriserne. Så formålet med Airbnb’s koncept er, at du kan spare penge, når du skal overnatte udenbys eller -lands.

Du får et login til Airbnb’s hjemmeside både som lejer og udlejer, hvor du som lejer kan booke boliger rundt omkring i verden direkte fra computeren eller mobilen. Man kan sammenligne konceptet lidt med GoMore, hvor boligen er skiftet ud med bilkørsel. Folk lejer et sæde til en køretur af en biludlejer, som kører bilen.

Ikke desto mindre kan du gøre det i mere end 192 lande og 33.000 byer. Nedenfor vil der blive listet nogle af de lande og byer, hvor du kan bruge Airbnb som overnatningsmulighed.

Lande:

 • Italien
 • Portugal
 • Norge
 • Danmark
 • Island
 • Sverige
 • Prag

Byer:

 • Hamburg
 • New York
 • Paris
 • Amsterdam
 • Madrid
 • Dubai
 • Tokyo
 • Milano
 • Oslo
 • Edinburgh

Af danske byer kan du booke boliger med Airbnb i Skagen, Aalborg, Odense, Silkeborg, Horsens, Esbjerg, Randers, Herning, Kolding og endda på solskinsøen Bornholm eller Samsø.

Airbnb blev grundlagt i 2008 i august måned. Fra virksomhedens start og til år 2012 var der mulighed for omkring 10 millioner overnatninger på Airbnb, hvilket er en pæn del.

Herrerne bag Airbnb er Brian Chesky, Nathan Blecharczyk og Joe Gebbia. Airbnbs hovedkontor ligger i San Francisco i staten Californien. Der er kommet flere personer til sidenhen, som har skudt penge i virksomheden. Blandt andet den kendte skuespiller Ashton Kutcher, som du nok har set udfolde sin charme i “Just Married” eller tv-serien “Dengang i 70’erne”.