Home Historie Alt om Halloween

Alt om Halloween

2392
0
SHARE

Halloween er for mange lig med græskar, uhygge og USA. Men hvad går halloween egentlig ud på, og hvorfor fejrer vi højtiden ved at klæde os ud som spøgelser? Følg med, når vi beskriver baggrunden for Allehelgensaften og samtidig giver idéer til den perfekte halloween-fest.

Hvad er Halloween?

Halloween er en højtid i slutningen af oktober, som mange i dag kender fra USA. For mange danskere er det måske nærliggende at tænke halloween som en uhyggelig udgave af fastelavn; én der indebærer hekse, mystik og masser af kunstigt blod. Men selv om sammenligningen giver god intuitiv mening, er der forskel på de to højtider.

Halloween-navnet er egentlig en forkortelse for “All Hallows’ Eve”, der bunder i, at højtiden hænger tæt sammen med den tradition, vi i Danmark kalder Allehelgen. Halloween kan nemlig siges at være en kombination af denne kristne højtid og en gammel keltisk tradition. Halloween ligger af denne grund hvert år d. 31. oktober, hvilket er aftenen før Allehelgen.

Ifølge overtro er denne nat imellem d. 31. og 1. november noget særligt, da de døde siges at kunne vende tilbage til de levendes verden i ly af mørket. Dette gør de for tilsyneladende at gøre regnskab op, skræmme eller ligefrem tage hævn.

Men hvordan hænger disse to højtider nøjagtigt sammen? Lad os se nærmere på det historiske perspektiv.

Et historisk perspektiv

For nærmere at forstå hvorfor vi fejrer halloween i dag, er det interessant at se på den historiske baggrund. Vi tager derfor et øjeblik til at besøge kelterne for at se på, hvorfra højtiden stammer.

Det kommer bag på mange, at halloween og kristendommen i virkeligheden ikke er tæt forbundne, men at højtiden i højere grad peger tilbage imod kelterne. Kelterne var et folkeslag, der i jernalderen beboede de centrale og vestlige dele af Europa. I dag findes endnu befolkninger, som regner sig selv for keltiske, hvilket især ses i Irland, Skotland, Wales.

Det er hos dette folkeslag, at oprindelsen på dét, vi i dag kalder halloween, opstår. For kelterne var halloween årets store religiøse fest, hvor de også fejrede nytår. I et forsøg på at omvende kelterne greb den katolske kirke ud efter datoen og døbte d. 1. november til Allehelgensdag. Den 31. oktober fik herfra navnet Allehelgensaften.

Ifølge overtro er Allehelgensaften en aften, hvor hekse, genfærd og mørkets kræfter bryder løs og genopstår for at vanære og håne de helgener, der ellers fejres på allehelgensdag. Men Allehelgen er også en særlig begivenhed i den kristne kirke, der på den første søndag efter allehelgensdag markeres i en gudstjeneste. Tanken er i denne gudstjeneste at tænde lys, fejre troens forbilleder og mindes de døde. Og den sidste pointe er central, idet der i danske kirker er gjort en tradition ud af at læse navnene op på de mennesker fra menigheden, der er døde i løbet af året.

Det står derfor tydeligt efter en gennemgang, at de moderne halloween-traditioner er et resultat af et historisk sammensurium, der inkluderer kelternes kultur, overtro samt manøvrer fra den katolske kirke, der havde til formål at omvende nordiske folkeslag til kristendommen.

Græskarret som et symbol på halloween

Men hvor i alt dette kom græskarret ind i billedet? Tænker man i dag på halloween, vil græskarret uundgåeligt dukke op som noget af det første – og dét er med god grund.

Græskarret er måske nok det stærkeste symbol på halloween, da de udskårne lanterner traditionelt lyser ikonisk op på trappetrin i hele oktober. Denne tradition minder om højtiden, men hvad går det reelt ud på?

Konceptet går igen tilbage til kelterne, der udskar roer til lanterner med hensigten om at skræmme de døde væk. Dette er forklaringen på de skræmmende ansigter, der ikke kun skal gøre sig som dekoration. Da irere og skotter emigrerede til Amerika, måtte de dog finde på noget nyt, og valget faldt på græskarret, der sidenhen er blevet videreført.

At denne tradition skulle vinde så stor popularitet, som vi ser i dag, kommer nok bag på de fleste. Men traditionen er kommet for at blive, også i Danmark, hvilket måske bedst illustreres ved det eksplosive salg af græskar, der over en årrække på knap 5 år er fordoblet.

Halloween i Danmark i 2017

Halloween er derfor kommet til Danmark, hvilket giver rig muligheden for gru, løjer og festlige traditioner. Halloween i Danmark kan måske ikke måle sig med amerikanske tilstande, men har du mod på at fejre halloween er der masser af muligheder for eventyr.

Ser man i populærkulturen og i mediebilledet, vinder den amerikanske højtid frem år efter år, og her går det ikke stille for sig, når der vises billeder af zombier, hekse og monstre. Et nyt fænomen, der tager højtiden videre, er pranks, der på effektiv vis skaber gru og overraskelser imellem venner.

Halloween giver derfor børn (og barnlige sjæle) rig mulighed for at lege med udklædning, at ringe på døren til “trick or treat” og til at pynte op med uhyggelige dekorationer. Har du mod på det, giver halloween derfor masser af mulighed for at skabe skræmmende og sjove oplevelser, hvad enten du er til fest, spil eller gys.

En særlig oplevelse i Danmark netop nu, der også må fremhæves, er Halloween i Tivoli, der som noget spændende og nyt har efterårsåbent med fantastisk udsmykning og udskæring af græskar.

Idéer til den gode halloween fest

Står det ikke tydeligt, er halloween derfor en oplagt lejlighed til at holde et fantastisk brag af en anderledes fest med gys, gru og masser af sjov. Vi giver gode idéer og forslag til din perfekte halloween fest, så følg med i det næste for opskrifter og DIY-tricks.

Hvad kræver en god halloween-fest? De fire vigtigste elementer vil som udgangspunkt være udklædning, pynt, mad og underholdning.

Udklædning og kostumer

Skal du holde en halloween-fest, må udklædning anses som det vigtigste element til at sætte gang i en uhyggelig og anderledes stemning for din aften. Der er her masser af ikoniske muligheder, uanset om du har mod på at lave dit eget kostume eller hælder til at iklæde dig maske, effektfulde kontaktlinser eller kunstige negle. Og tro ikke, at udklædning kun er for børn! Der er masser af sjov at hente med kostumer og makeup til voksne, uanset om du planlægger at være heks, morder eller spøgelse.

Pynt op

Ønsker du en gennemført tema-fest, er oppyntning alfa og omega. Fyr den derfor af med spindelvæv, skeletter og kunstigt blod, hvis du har mod på at give dine gæster en vild oplevelse. På denne måde matcher lokalet jeres gennemførte udklædning, og effekten heraf bør ikke undervurderes.

Med oppyntning skaber du rammerne for en anderledes aften, men ønsker du en nemmere løsning, er den fulde oppyntning ikke altid et must. Med få og velvalgte DIY-idéer kan du nemt og sikkert skabe den rette stemning, eksempelvis allerede ved invitationen til din fest.

Det bedste trick er her: YouTube. YouTube er din bedste ven, når det kommer til nemme genveje, da du ikke behøver at finde på alt selv. Støt dig i stedet op af gode guides og idéer fra et væld af sjove videoer.

Skræmmende snacks og gode drinks

Et sjovt initiativ til en temafest er altid at udvikle snacks og drinks til temaet, som en ekstra effekt til din aften. Overvej derfor som en del af forberedelserne af din halloween-fest at bage kage eller at tilberede mad, der ser anderledes ud end normalt.

Bag eksempelvis dine kager i form af spøgelser, eller eksperimenter med en skræmmende udgave af amerikanske jello-shots – med edderkopper i selvfølgelig. Internettet flyder over af gode idéer, så Google dig frem til gode og kreative idéer, eller lad igen YouTube give dig masser af inspiration til dette punkt.

Prikken over i’et: Underholdning

Som et sidste punkt til din fest kan nævnes underholdning, der kan være en effektiv måde for dine gæster at lære hinanden at kende eller blot en sjov måde at starte en god aften på.

Overvej forinden, om du f.eks. har lyst til at lave en uhyggelig quiz, et natløb eller måske tænker på at skrive en sang eller en musikquiz. Et forslag til underholdning kan også være at køre den klassisk og indkøbe græskar, så alle til festen kan give sit besyv med på rigtig amerikansk manér.

Mulighederne er mange, men vælger du at have underholdning, kan du være sikker på at skabe den gode stemning allerede fra starten af aftenen, ligegyldigt om din halloween-fest er for børn eller barnlige sjæle.

Rigtig god halloween og god fest!